Cybercriminelen halen miljoenen binnen met miningmalware

Een bende criminelen heeft afgelopen halfjaar ongeveer 7 miljoen dollar binnengesleept met behulp van malware die cryptovaluta genereert. De groep had tienduizend computers besmet met de miningmalware.

Deze gehackte computers werden door de criminelen ingezet om nieuwe cryptovaluta te maken. Onderzoekers van Kaspersky Lab hebben dit tegen de Amerikaanse cybersecurity-nieuwssite Threatpost gezegd.

Monero

In het algemeen levert miningmalware slechts geringe hoeveelheden cryptovaluta op. Het lukte de groep criminelen echter om in slechts een halfjaar tijd een grote hoeveelheid computers te besmetten, waardoor ze alsnog een omvangrijke buit binnen wisten te halen: 7 miljoen dollar. De bende maakte met de malware vooral nieuwe munten voor Monero aan.

Grote bedrijven

Met name de schaalbaarheid van de cryptomunt en de manier waarop het decentrale betaalsysteem de privacy van de gebruikers garandeert, maken deze munt interessant. Kaspersky Lab maakte tevens melding van een andere groep criminelen. Zij slaagden erin om voor drie miljoen dollar aan cryptovaluta te vergaren. Deze tweede groep had het vooral op grote bedrijven voorzien.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief