Microsoft: Burgers willen meer controle over hun persoonlijke data

Ongeveer 83.000 Nederlanders hebben de afgelopen periode ingelogd op het privacydashboard van Microsoft. Via dit dashboard kunnen ze hun gegevens en privacyinstellingen beheren.

Het softwarebedrijf heeft deze cijfers gisteren bekendgemaakt. Het privacydashboard werd op 25 mei van dit jaar geïntroduceerd, toen de nieuwe Europese privacywetgeving AVG in werking trad.

Edge en Cortana

Gebruikers hebben op het privacydashboard onder meer de mogelijkheid om hun browsergegevens te beheren die via Edge en spraakassistent Cortana worden vergaard. Tevens kunnen gebruikers er hun zoekgeschiedenis verwijderen en locatiegegevens checken. Ook kunnen ze films en series verwijderen die via een Microsoft-app of -dienst zijn bekeken. Hetzelfde geldt voor gezondheidsgegevens die in Microsoft Health worden bewaard.

AVG

In de afgelopen vier maanden hebben volgens Microsoft ruim 5 miljoen mensen in meer dan 200 landen op het privacydashboard ingelogd. Daarvan kwamen er bijna 2 miljoen uit de Verenigde Staten; zij vallen niet onder de Europese privacywet AVG. Microsoft concludeert hieruit dat ook Amerikaanse burgers meer controle over hun persoonlijke data willen. Bijna 83.000 Nederlandse gebruikers hebben ingelogd op het privacydashboard van Microsoft. Daarmee neemt ons land een viertiende plek in wat bezoekersaantallen betreft.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief