DDoS-aanvallen op Kieskompas en Stemwijzer

De kieshulp-website Kieskompas wordt geplaagd door DDoS-aanvallen. “Sinds vanochtend nemen de aanvallen toe. We zijn op en af bezig om de boel stabiel te houden,” aldus Willem Blanken, directeur van Kieskompas. Ook Stemwijzer heeft veel last van dergelijke aanvallen.

Gistermiddag en -avond hadden beide websites ook al last van DDoS-aanvallen. Google bood hulp bij het online krijgen van de sites. Blanken: “De ingenieurs hebben ons geholpen met het opzetten van nieuwe infrastructuur. Dat helpt in zoverre dat we het vannacht weer draaiende hebben gekregen.”

Project Shield
Google biedt de hulp aan in het kader van Project Shield, vertelt Blanken. “Het is een serie diensten onder de naam Project Shield. Ze bieden hulp aan organisaties die staan voor vrijheid van meningsuiting en het doel zijn van DDoS-aanvallen. Daar hebben ze dus veel ervaring op dat gebied.”

Nationaal Cyber Security Centre
Wie achter de aanvallen zit, is niet bekend. Wel is duidelijk dat de servers van de beide websites vanuit het buitenland zoveel verkeer kregen waardoor de stemhulpen niet meer bereikbaar waren. Gisteravond is het Nationaal Cyber Security Centre (NCSC) in actie gekomen. “Zij kijken met ons mee om te voorkomen dat we onbedoeld sporen wissen als we de website na een aanval weer online zetten,” licht Blanken toe.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief