VS controleert smartphones bij grensovergang

Het afgelopen jaar controleerde de VS 25.000 smartphones van mensen die de grens overstaken. In de maand februari van dit jaar werd 5.000 keer gecontroleerd. NBC News heeft hier onlangs gegevens over gepubliceerd.

Normaal gesproken is een gerechtelijk bevel vereist om deze apparatuur in te zien. Aan de grens is dat echter niet nodig: controleurs kunnen afdwingen dat reizigers hun wachtwoord of pin-code afstaan. Ook mogen ze de inhoud op de doorzochte apparatuur kopiƫren.

Mary Ellen Callahan
Volgens NBC News werden sommige mensen urenlang vastgehouden op luchthavens of aan andere grensposten. Zelfs Mary Ellen Callahan, voormalig privacy-directeur van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid die in 2009 deze maatregelen ontwierp, vindt dit alles schokkend. Zij was ook verantwoordelijk voor de beperkingen aangaande de inzet van deze maatregelen.

Digitaal sleepnet
De Democratische senator Ron Wyden is van mening dat dit “de veiligheid en de vrijheid van het Amerikaanse volk” op het spel zet. “Ordelievende Amerikanen worden in dit digitale sleepnet gevangen.” Hij wil een wetsvoorstel indienen dat het doorzoeken van elektronica van Amerikanen aan de grens alleen toestaat met een gerechtelijk bevel. Het vragen van wachtwoorden zou dan niet meer toegestaan zijn. Voor niet-Amerikanen zou het huidige beleid gewoon worden voortgezet.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief