“Mensen moeten leren hoe privacyinstellingen werken”

Mensen zouden er goed aan doen zich beter te verdiepen in de werking van de privacyinstellingen van hun telefoon, besturingssysteem en apps.

Paul Ducklin, beveiligingsexpert bij het Britse anti-virusbedrijf Sophos, verkondigde dit standpunt in het kader van Data Privacy Day op 28 januari. “Als het om privacy gaat komt het vooral neer op de houding en digitale levensstijl van mensen, meer dan alleen technologie,” zegt de expert.

Gemak wint van privacy
Ducklin bespreekt onder andere smartphones die automatisch data versleutelen: “Veel mensen denken dat ze dan klaar zijn en denken niet meer na over hun online gedrag.”. Mensen zouden daardoor eerder voor het gemak kiezen, dan dat ze hun gedrag aanpassen en de instellingen van hun apparatuur veranderen zodat hun privacy verbeterd wordt.

Aangepaste installatie
Hij raadt mensen aan om meer te leren over de privacyinstellingen van hun apparaten en apps. “Zodat je weet hoe het werkt en waar je de instellingen aan jouw voorkeur kan aanpassen.” Bij Windows 10 bijvoorbeeld, zouden mensen volgens hem de ‘Aangepaste installatie’ moeten volgen in plaats van de ‘Express-optie’. Deze installatiemethode stelt mensen beter in staat om te zien wat de instellingen van het besturingssysteem zijn. Ook zouden mensen daardoor vertrouwder raken met beveiligings- en privacybegrippen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief