DigiD officieel Europees inlogmiddel

DigiD is recentelijk officieel erkend als Europees inlogmiddel. Nederlandse burgers kunnen straks online zaken regelen met overheidsorganisaties in de Europese Unie.

De automatiseringsdienst van de Rijksoverheid, Logius, heeft dat vandaag gepubliceerd.

eIDAS

Elke lidstaat heeft zijn eigen methode om zijn inwoners te authenticeren. De EU-verordening elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten (eIDAS) sluit deze nationale eID-systemen op elkaar aan. eIDAS is sinds 29 september 2018 van kracht. DigiD is nu compliant met eIDAS, waardoor Nederlandse burgers de mogelijkheid hebben zich via DigiD bij de diensten van een buitenlandse overheid te authenticeren.

eHerkenning

Publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak in de EU-lidstaten, krijgen twaalf maanden de tijd om ervoor te zorgen dat hun systemen geschikt zijn voor DigiD. “Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld als student je wilt aanmelden voor een studie in Barcelona. Of wanneer iemand verhuist naar BelgiĆ« en zich bij de gemeente online wil inschrijven”, aldus Logius. eHerkenning is al sinds september 2019 een officieel Europees inlogmiddel.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief