MIVD: geen telefoons bij vergaderingen

Diensthoofd van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) Jan Swillens raadt organisaties aan om bij gevoelige vergaderingen geen telefoons of tablets op tafel te hebben. De apparatuur vormt een risico op spionage, omdat aanvallers dan kunnen meeluisteren.

“Ik denk dat geen raad van bestuur van een grote organisatie meer moet vergaderen over bedrijfsgeheimen met de smartphone of iPad op tafel. Ze zijn superhandig, je hebt al je informatie ermee bij de hand. Maar het risico voor spionage is gewoon te groot”, aldus Swillens deze week in De Telegraaf.

Dagelijks doelwit

Volgens het hoofd van de MIVD is de cyberbeveiliging in Nederland “niet goed genoeg”. Dagelijks zijn we het doelwit van aanvallen. “In het schemergebied tussen oorlog en vrede ligt Nederland dagelijks onder vuur. Kennis wordt gestolen, vitale systemen en infrastructuur worden aangevallen en er worden pogingen gedaan om onze samenleving via desinformatie te beïnvloeden.”

Cyberspionage één van de grootste dreigingen

De aanvallen komen onder meer uit landen als Rusland en China. “Rusland is een tornado, maar China is klimaatverandering. Het land wordt steeds offensiever, vooral in cyberspace. De Chinezen maken er absoluut geen geheim van dat ze de economische en militaire nummer 1 van de wereld willen worden.” In het jaarverslag dat de MIVD afgelopen april uitbracht, meldde de dienst al dat cyberspionage één van de grootste dreigingen voor Nederland is.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief