Dijkhoff wil politie gebruik laten maken van zero day-lekken

De politie moet de mogelijk krijgen om zero day-lekken te gebruiken, zodat zij op die manier toegang tot de systemen van verdachten krijgt. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zei dat afgelopen dinsdag tijdens het debat over het wetsvoorstel computercriminaliteit III.

Daarbij gaat de politie niet zelf naar onbekende kwetsbaarheden zoeken maar deze aankopen. Het betreft de kwetsbaarheden zelf of gereedschappen van derde partijen die er gebruik van maken.

Veel kritiek
Gedurende het debat was er veel kritiek op het standpunt van de staatssecretaris, omdat de politie leveranciers dan niet meteen op de hoogte zou brengen van deze zero days-lekken. Met alle mogelijke nadelige gevolgen voor internetgebruikers.

Dubbele belang
Dijkhoff gaf aan dat de politie geen toegang tot alle systemen moet krijgen. Ook zou deze aanpak niet voor alle kwetsbaarheden moeten gelden. Verder vindt hij dat de politie leveranciers moet informeren over kwetsbaarheden. “En dat dubbele belang is er altijd: de politie wil nu ook deuren open kunnen maken, maar ook mensen adviseren hun deur zo goed mogelijk dicht te houden,” zei Dijkhoff.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief