SWIFT: Cyberaanvallen op banken steeds geavanceerder

De diefstal van 81 miljoen dollar bij een bank in Bangladesh eerder dit jaar, was zeker niet de laatste digitale bankroof van 2016. De internationale bankorganisatie SWIFT heeft Reuters recentelijk laten weten dat er sindsdien meer banken zijn gehackt, waarbij ook daadwerkelijk geld is gestolen.

Banken kunnen via het systeem van SWIFT, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, systeemtransacties verrichten.

Lokale bankomgeving
Bij de hack op de Centrale Bank van Bangladesh en andere banken werd de lokale bankomgeving aangevallen. Via het SWIFT-systeem werden daarna criminele transacties verricht. Het SWIFT-systeem of de internationale coöperatieve organisatie voor internationale banktransacties zelf, zijn hierbij niet gehackt.

Geperfectioneerd
De organisatie heeft de banken via een brief gewaarschuwd: cybercriminelen hebben hun methodes om lokale bankomgevingen te hacken geperfectioneerd. Kwaadwillenden zetten bijvoorbeeld software in om computers op afstand te kunnen bedienen. SWIFT signaleert nog steeds aanvallen waarbij banken worden gehackt om frauduleuze transacties te verrichten. “In alle gevallen proberen de aanvallers de werkwijze van de Bangladesh-aanvallers na te doen,” aldus Stephen Gilderdale van SWIFT.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief