Risico op juice jacking voor reizigers

Mensen die hun telefoon opladen via openbare USB-oplaadstations lopen het risico om slachtoffer te worden van juice jacking. Het openbaar ministerie van Los Angeles County en de Nederlandse internetprovider XS4ALL waarschuwen hiervoor.

Wanneer een toestel eenmaal op een malafide oplader is aangesloten, kunnen criminelen malware op het toestel plaatsen. Ook is het mogelijk om via juice jacking informatie van het toestel te stelen.

Luchthavens en hotels

Jackie Lacey, officier van justitie van Los Angeles County, adviseert reizigers om geen gebruik te maken van USB-oplaadstations van luchthavens, hotels en andere locaties. Een veilig alternatief is een gewoon stopcontact. Een ander advies is om een draagbare oplader voor noodgevallen aan te schaffen.

Eigen apparatuur en kabels

Internetprovider XS4ALL waarschuwde vorige maand ook al voor juice jacking. “De makkelijkste veiligheidsmaatregel om juice jacking tegen te gaan, is om alleen op te laden via uw eigen apparatuur. Uw eigen computer bijvoorbeeld of een powerbank van uzelf, waar niemand anders gebruik van maakt,” adviseert de provider. Tevens raadt de internetprovider af om onbekende kabels te gebruiken, omdat hiermee gegevens kunnen worden onderschept.

Gratis, open of publiek

XS4ALL geeft het advies om überhaupt alert te zijn bij diensten die gratis of openbaar zijn. “Net zoals bij publieke wifi is voorzichtigheid geboden: als iets gratis, open of publiek is, benader het dan met gezond wantrouwen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief