Eén miljoen euro gestolen van man via sms-phishing

Criminelen hebben via sms-phishing een man uit Noord-Nederland 1 miljoen euro afhandig weten te maken. Het sms’je leek van zijn bank afkomstig te zijn en bevatte de mededeling dat zijn bankpas was verlopen.

Om een nieuwe bankpas te verkrijgen, diende hij eerst zijn oude pas op te sturen. De man gaf hier gehoor aan. Tevens moest hij inloggen op een site om zijn gegevens in te vullen. Dit bleek echter een phishingsite te zijn. Kort daarna zag hij dat er 1 miljoen euro van zijn bankrekening was verdwenen.

Katvangers

“Zijn pas was echt aan vervanging toe,” zegt persofficier Gerben Wilbrink van het Openbaar Ministerie in een verklaring. “In goed vertrouwen stuurde hij zijn pasje op.” Volgens Jeroen Houwink, officier van justitie van het Arrondissementsparket Noord-Nederland, betreft het één van de grootste cybercrimezaken in Nederland. De cybercriminelen boekten het geld over naar 140 katvangers. Zij ontvingen allemaal 3.000 tot 4.000 euro voor het wegsluizen van het buitgemaakte geld en zijn nog niet geïdentificeerd.

Money mules

“Maar de geldezel komt altijd in beeld. Daar is geen ontsnappen aan,” stelt Wilbrink. Geldezel of money mule is synoniem voor katvanger. “Money mules zijn een belangrijke schakel in het criminele proces bij bijvoorbeeld phishing. Money mules staan hun bankpas af waarmee zij criminelen in staat stellen geld wit te wassen. De money mules denken snel geld te verdienen, maar riskeren hiermee een strafblad, een straf in de vorm van een boete of taakstraf en een plek op de waarschuwingslijst van de banken,” aldus Caroline Sander van de Dienst Landelijke Recherche.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief