Politie haalt hacktool IM-RAT offline

Tijdens een internationale politieactie zijn verkopers en gebruikers van een gevaarlijke hacktool opgepakt. Met de tool konden hackers de computers van hun slachtoffers volledig overnemen en controleren.

Er zijn dertien mensen gearresteerd in Zweden, Belgi├ź en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland verrichtte de politie op acht plaatsen huiszoekingen. Het hackprogramma is inmiddels offline gehaald door de politie.

IM-RAT

Het programma IM-RAT (Imminent Monitor Remote Access Trojan) dat de hackers gebruikten, kan veel schade veroorzaken. “Als deze verraderlijke RAT eenmaal was ge├»nstalleerd op de computer van een slachtoffer, gaf deze tool de cybercriminelen de vrije hand over de machine van het slachtoffer,” aldus teamleider Cybercrime Fred Ootes.

Webcam

Gebruikers konden onder andere antivirus- en antimalwaresoftware uitschakelen, gegevens en wachtwoorden ontvreemden en de slachtoffers via hun webcams bekijken. “Dat alles zou kunnen worden gedaan zonder medeweten van het slachtoffer.”

Dark web

Een Nederlandse verdachte heeft volgens Ootes 2.500 slachtoffers gemaakt. “Heb je een kopie van je paspoort op je computer staan? Het kan dat die via deze spyware wordt verkocht op het dark web. En je weet niet eens dat ze bij jou op de computer hebben gezeten.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief