De Europese Unie moet een wereldwijde cybermacht worden. Daar hoort bij dat de EU in staat is tot vergelding, afschrikking en attributie. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft dit onlangs gezegd tijdens het Europacollege in Brugge.
Cyberaanvallen
“Er is een strijd gaande. Een onzichtbare strijd, die zich hier en nu afspeelt. Een strijd in de Europese cyberspace”, aldus Hoekstra. “Dagelijks worden cyberaanvallen uitgevoerd op onze instellingen, universiteiten, banken, ziekenhuizen, infrastructuur, bedrijven en burgers. In heel Europa. De schade loopt in de miljarden euro’s per jaar.”
Wereldwijde cybermacht
De verontwaardiging over deze aanvallen is echter beperkt, vervolgde Hoekstra. “Daar moeten we dus gewoon verandering in brengen.” Hij pleitte voor veel gecoördineerder, coherenter en proactiever Europees handelen. “We moeten als Europeanen alle middelen gebruiken die we ter beschikking hebben. Daarom is het essentieel dat de EU een wereldwijde cybermacht wordt – met een capaciteit voor attributie, afschrikking en zo nodig vergelding.”
Sancties
Volgens Hoekstra beschikken de EU en haar lidstaten over een indrukwekkende reeks mogelijkheden om tegenstanders in het cyberdomein aan te pakken. “Zoals sancties, het uitzetten van diplomaten en cybervergelding. Laten we die dus zo effectief mogelijk inzetten, om de daders af te schrikken en ervoor te zorgen dat iedereen die ons aanvalt de prijs kent.”