EU stemt in met EU-US Data Privacy Framework

De EU is akkoord gegaan met een nieuwe regeling voor het versturen van persoonlijke gegevens van Europese burgers naar de VS door onder andere socialemediabedrijven.

Amerikaanse inlichtingendiensten

Het EU-US Data Privacy Framework biedt volgens de EU voldoende bescherming tegen onder meer spionage door Amerikaanse inlichtingendiensten. De nieuwe regeling zou vergelijkbaar zijn met beschermingsmaatregelen die binnen de EU van kracht zijn. Dat houdt onder meer in dat persoonsgegevens gewist moeten worden wanneer die niet langer nodig zijn.

Data Protection Review Court

De toegang die de VS heeft tot gegevens van burgers uit de EU moet “beperkt zijn tot wat noodzakelijk en evenredig is om de nationale veiligheid te beschermen”. Bij eventueel misbruik kunnen burgers onder andere aankloppen bij het onlangs opgerichte Data Protection Review Court (DPRC).

NOYB

“Persoonlijke data kunnen nu ongehinderd en veilig van de EU naar de VS worden verstuurd, zonder verdere voorwaarden of toestemmingen”, aldus EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders. De Oostenrijkse privacystichting NOYB heeft kritisch gereageerd op de nieuwe regeling: “Nog altijd hebben de Verenigde Staten het standpunt dat alleen mensen uit hun land het waard zijn om grondwettelijk beschermd te worden.”

Klik hier voor het bericht van de Europese Commissie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief