Avast verzamelde jarenlang data van miljoenen gebruikers. Vervolgens verkocht de maker van de antivirussoftware deze gegevens door aan derde partijen. Consumers United in Court (CUIC), een initiatief van stichting Privacy First en privacyorganisatie None of Your Business (noyb), vinden dat de gebruikers recht hebben op een schadevergoeding van tussen de 800 en 1.100 euro.
Databedrijf Jumpshot
De zaak kwam in 2019 al aan het licht. Avast verhandelde het browsegedrag van gebruikers via databedrijf Jumpshot, waar Avast een meerheidsbelang in had. “Dus in plaats van jou te beschermen, verzamelde Avast jouw gegevens om ze door te verkopen aan derden. Die gegevens kunnen nu overal rondzwerven en worden gebruikt voor allerlei doeleinden waarvoor je niet bent gewaarschuwd door Avast”, aldus CUIC.
No cure, no pay
Avast weigerde te onderhandelen over een minnelijke oplossing, heeft CUIC laten weten. Daarom stapt de organisatie nu naar de rechter. Nederlandse gebruikers die Avast tussen mei 2015 en 30 januari 2020 op hun systemen hadden staan, worden opgeroepen zich bij de massaclaim aan te sluiten. Een externe procesfinancier gaat op basis van no cure, no pay aan de slag. Als de rechtszaak slaagt, ontvangt deze maximaal 25 procent van de schadevergoeding.
Klik hier voor het bericht van Consumers United in Court.