EU-voorzitter Duitsland pleit voor toegang tot versleutelde informatie

Politie en andere opsporingsdiensten dienen toegang te verkrijgen tot versleutelde communicatie. Samenwerking tussen overheid en techbedrijven is daarvoor vereist. Dat heeft Duitsland in zijn rol als EU-voorzitter in een conceptverklaring geschreven.

Statewatch heeft hier onlangs over gepubliceerd. De non-profitorganisatie is in 1991 opgericht met als doel om de burgerlijke vrijheden en andere kwesties in de Europese Unie te bewaken.

Standaard encryptieoplossingen

Duitsland stelt dat criminelen gebruikmaken van standaard encryptieoplossingen. Er zijn gevallen waar deze versleuteling het bemoeilijkt om digitaal bewijsmateriaal te onderzoeken, aldus de conceptverklaring. “Los van de huidige technologische omgeving is het daarom essentieel om de bevoegdheden van opsporingsdiensten en justitie om via rechtmatige toegang hun taken uit te voeren, te behouden”, zo is in de brief te lezen.

Technische oplossingen

De conceptbrief benadrukt vervolgens het belang van sterke encryptie, maar voegt eraan toe dat opsporingsdiensten op een rechtmatige en gerichte manier toegang tot gegevens moeten kunnen krijgen. De EU-voorzitter spreekt over “technische oplossingen” om toegang tot versleutelde data te verkrijgen. Overheid en techbedrijven zullen hierbij moeten samenwerken om een balans te vinden tussen het aanbieden van sterke versleuteling en de mogelijkheid voor autoriteiten om deze versleutelde gegevens te ontsleutelen.

Klik hier voor de brief van de EU-voorzitter.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief