Europees Hof: Amerikaanse bedrijven mogen geen data van Europeanen opslaan

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat Amerikaanse bedrijven gegevens van Europeanen niet zonder meer mogen bewaren in de Verenigde Staten. Het Europese Hof vindt dat de privacy van Europeanen in de Verenigde Staten onvoldoende wordt beschermd.

Deze uitspraak is ingrijpend voor technologiebedrijven als Google, Apple, Facebook, Google en Microsoft. Zij zullen voortaan zelf deals met de privacywaakhonden moeten sluiten om data in de Verenigde Staten te mogen bewaren.

Safe Harbour-overeenkomst
Eigenlijk mochten gegevens van Europeanen sowieso al niet getransporteerd worden naar landen met slechtere privacybescherming, zoals de Verenigde Staten. Volgens de Safe Harbour-overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Europa mocht het echter wel; technologiebedrijven beriepen zich op deze overeenkomst.

Privacy-waakhonden
Het Hof heeft met zijn uitspraak hier nu een stokje voor gestoken. Bedrijven zullen voortaan zelf overeenkomsten met privacywaakhonden moeten sluiten om gegevens te bewaren in de Verenigde Staten. Omdat het sluiten van deze deals maanden duurt, is het voortaan moeilijker voor technologiebedrijven om in Europa èn de VS actief te zijn. Privacywaakhonden mogen voortaan ook zelfstandig van de Europese Commissie besluiten nemen, aldus het oordeel van het Europese Hof van Justitie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief