Een groep privacy-activisten met de naam Europe-v-Facebook.org (EvF) heeft in diverse Europese landen klachten ingediend tegen Facebook, Apple, Skype, Microsoft en Yahoo omdat zij gegevens van Europeanen beschikbaar zouden maken aan de Amerikaanse overheid.
De groep bestaat sinds 2011 en is oorspronkelijke gestart om de strijd tegen privacyschending door Facebook aan te gaan. Europe-v-Facebook.org heeft hiertoe 22 klachten ingediend tegen Facebook in Ierland.
Nu heeft de groep in diverse landen een klacht ingediend tegen het verstrekken van privacygevoelige data aan de NSA. Volgens de groep is de kern van het probleem dat bij het exporteren van data van Europese burgers naar Amerikaanse ondernemingen, de gegevens onvoldoende beschermd kunnen worden. “Sinds de recente onthullingen rond PRISM kan er niet meer gesproken worden van adequate bescherming”, aldus EvF.
Hierdoor overtreden deze bedrijven volgens Europe-v-Facebook.org de Europese privacywetgeving, die deze bescherming expliciet vereist. Zo is te lezen in een brief van de EvF. In Ierland zijn klachten ingediend tegen Facebook en Apple, in Luxemburg tegen Skype en Microsoft, en in Duitsland tegen Yahoo.
De bedrijven ontkennen overigens dat de NSA direct toegang heeft tot hun servers. Europe-v-Facebook.org stelt dat de bedrijven verplicht zijn te liegen als er wel toegang wordt gegeven en de verklaringen hierdoor geen waarde hebben.
Youtube en Google zijn ook door Snowden genoemd als ondernemingen die privacygevoelige gegevens aan de NSA lekken. Deze bedrijven zijn door EvF niet meegenomen bij het indienen van de klachten omdat deze bedrijven geen Europese dochterondernemingen hebben.