Europese privacytoezichthouders bezorgd over anti-witwasrichtlijn

De European Data Protection Board (EDPB) maakt zich grote zorgen over een nieuwe Europese anti-witwasrichtlijn die momenteel in de maak is. Het gaat om een wetsvoorstel voor de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering ter vervanging van de huidige anti-witwasrichtlijn.

Zwarte lijsten

Door de voorgestelde bepalingen kunnen private bedrijven en publieke instanties persoonsgegevens uitwisselen. Het betreft het op grote schaal delen van transacties en persoonsgegevens die zijn vergaard voor klantonderzoeken en transactiemonitoring. “De risico’s voor burgers zijn ernstig, en de gegevensverwerking kan aanzienlijke impact hebben op mensen. Zij kunnen bijvoorbeeld op zwarte lijsten terechtkomen en uitgesloten worden van financiële diensten”, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) laten weten.

Bezwaren

De EDPB heeft Europese medewetgevers gevraagd om de bepalingen niet in het definitieve wetsvoorstel op te nemen. De AP uitte eerder al kritiek op het voorstel. “In de brief van de EDPB staan dezelfde soort bezwaren als de AP eerder heeft aangegeven bij het wetsvoorstel plan van aanpak Witwassen. Fijn dat binnen Europa de neuzen dezelfde kant op staan wat betreft de anti-witwaswetgeving”, aldus AP-bestuurder Katja Mur.

Klik hier voor het bericht van de EDPB.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief