Ex-NSA-directeur geen voorstander van encryptie-backdoor

Michael Hayden, het voormalig hoofd van de Amerikaanse geheime dienst NSA, vindt het geen goed idee om encryptie van backdoors te voorzien. Hiermee neemt hij het tegenovergestelde standpunt van FBI-directeur James Comey in.

De laatste is daar wél voorstander van, omdat het opsporingsdiensten de mogelijkheid biedt om versleutelde berichten toch te kunnen lezen. En daarmee een nuttig wapen zou zijn in de strijd tegen criminele activiteiten.

End-to-end-encryptie
“Ik ben het niet met hem eens. End-to-end-encryptie is juist goed voor de Verenigde Staten”, zei Hayden onlangs. Hij geeft weliswaar toe dat versleuteling het werk voor opsporingsdiensten moeilijker maakt. “Maar uiteindelijk denk ik dat het meer bescherming voor de VS biedt dan het alternatief, namelijk een backdoor,” aldus de ex-NSA-directeur.

Technologische vooruitgang

“Deze discussie kan ik alleen op praktische gronden winnen. Wanneer was de laatste keer dat wetgeving bedoeld om technologische vooruitgang te stoppen succesvol was? Het gaat gewoon niet gebeuren,” voegde hij er nog aan toe. Hij is niet de enige die dit standpunt inneemt. Robert Malmgren, een Zweedse security-deskundige zei hierover: “Criminelen zullen de wet daarnaast toch overtreden. Als encryptie wordt verboden, kan het ze niets schelen. Ze houden zich toch niet aan de wet.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief