Facebook betaalt 5 miljard dollar na schikking met FTC

De schikking van 5 miljard dollar die Facebook vorig jaar met de Federal Trade Commission (FTC) trof, is goedgekeurd door een Amerikaanse rechter.

Dat betekent dat Facebook de boete zal moeten betalen. Het is de hoogste boete die ooit door de Amerikaanse handelswaakhond is opgelegd.

Cambridge Analytica

De getroffen schikking voor een bedrag van omgerekend 4,4 miljard euro komt voort uit een maandenlang onderzoek. Aanleiding was het Cambridge Analytica-schandaal. Het databedrijf wist gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers te bemachtigen, zonder dat deze gebruikers daarover waren geïnformeerd. Zo werden telefoonnummers die gebruikers met Facebook deelden om hun account te beveiligen, ook aangewend voor marketingdoeleinden.

Privacy

Behalve het betalen van de boete moet Facebook een commissie samenstellen die beslissingen over de privacy van gebruikers gaat beoordelen. Facebook gaat zich, naar eigen zeggen, houden aan de opgelegde maatregelen. “Deze schikking heeft de manier waarop we de privacy van mensen beschermen al ingrijpend veranderd”, aldus het bedrijf. “Privacy is de verantwoordelijkheid van iedereen bij Facebook.”

Klik hier voor de blogpost van Facebook over de boete.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief