Gamechangers: politiecampagne tegen cybercriminaliteit

De politie is onlangs gestart met Gamechangers. Met deze campagne gericht op jongeren tussen de twaalf en achttien jaar, wil de politie hen uit de cybercriminaliteit weren.

Omdat door de coronacrisis jongeren noodgedwongen thuiszitten en meer online zijn, bestaat het gevaar dat ze online strafbare activiteiten verrichten.

Team High Tech Crime

“De huidige crisis is een lastige periode, zeker ook voor jongeren”, stelt Floor Jansen van het Team High Tech Crime (THTC). “Verveling kan toeslaan en dan kunnen vervelende dingen ontstaan.” Uit onderzoek is gebleken dat een op de zes jongeren in de leeftijd van twaalf tot zeventien jaar weleens een cyberdelict heeft gepleegd. Daarbij gaat het onder meer om hacken, phishing en ddos-aanvallen.

Website Gamechangers

Met Gamechangers wil de politie jongeren de mogelijkheid bieden om hun vaardigheden op een veilige manier te testen en te verbeteren. Op de website met gelijkluidende naam, Gamechangers, kunnen jongeren vier verschillende uitdagingen aangaan. Daarbij vergaren ze ook kennis op over wat wel, en niet, strafbaar is op het internet. “We hebben ook oog voor de jongeren thuis en proberen hen te wijzen op de plekken waar zij veilig hun vaardigheden kunnen testen. Via Gamechanger helpen we hen op weg”, aldus Floor Jansen.

Klik hier voor de website Gamechangers van de politie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief