Facebook krijgt boete in Spanje

Spanje heeft Facebook een boete opgelegd van 1,2 miljoen euro. De sociaalnetwerksite krijgt deze boete vanwege schending van de privacywetgeving. De Spaanse nieuwssite Politico heeft dit bekendgemaakt.

In Frankrijk heeft Facebook al een boete van 150.000 euro gekregen. In Duitsland en België wordt het privacybeleid van Facebook momenteel tegen het licht gehouden. In Nederland publiceerde de Autoriteit Persoonsgegevens begin dit jaar een onderzoeksrapport, waarin staat dat Facebook de Nederlandse privacywet overtreedt.

Advertentiedoeleinden
Facebook zou volgens de Spaanse privacywaakhond Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) op verschillende manieren de wet hebben overtreden. Zo zou het bedrijf zijn gebruikers niet goed genoeg informeren over het gebruik van persoonlijke gegevens (zoals geslacht, religie, persoonlijke voorkeuren en klikgedrag). Ernstiger is het feit dat Facebook ‘beschermde gegevens’ aanwendt voor advertentiedoeleinden. Voorts bewaart het bedrijf gebruikersgegevens die geen doel meer dienen.

Levensovertuiging
In een reactie heeft Facebook laten weten voornemens te zijn om in beroep te gaan. Volgens het Amerikaanse bedrijf kiezen gebruikers zelf wat ze wel of niet op de sociaalnetwerksite plaatsen. Verder gebruikt Facebook, naar eigen zeggen, geen informatie over levensovertuiging in advertenties.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief