Facebook wilde spyware van NSO gebruiken

Facebook heeft in 2017 getracht toestemming te krijgen om onderdelen te gebruiken van de spyware Pegasus. Dit is te lezen in een rechtbankverklaring van de directeur van het Israëlische spionagebedrijf NSO dat deze spyware ontwikkelt. Motherboard heeft de rechtbankverklaring eind vorige week online gepubliceerd.

De twee bedrijven zijn verwikkeld in een rechtszaak in de Verenigde Staten. Facebook heeft NSO in oktober aangeklaagd voor misbruik van zijn WhatsApp-servers. Vijf maanden daarvoor kam aan het licht dat een beveiligingslek in WhatsApp werd gebruikt om de spionagesoftware Pegasus op smartphones te kunnen installeren.

Onavo

Formeel verkoopt het Israëlische NSO zijn software uitsluitend aan overheden om terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden. Het bedrijf krijgt kritiek, omdat klanten de software ook inzetten tegen onder meer activisten, journalisten en advocaten. Volgens NSO-directeur Shalev Hulio was Facebook geïnteresseerd in bepaalde aspecten van de spyware Pegasus vanwege Facebooks omstreden VPN-dienst Onavo. Facebook biedt de dienst aan als een product waarmee mensen zich online kunnen beschermen. In de praktijk blijkt echter dat hiermee heimelijk het netwerkverkeer van gebruikers wordt geanalyseerd.

Facebook

“De vertegenwoordigers van Facebook lieten weten dat Facebook bezorgd was dat zijn methode om via Onavo data te verzamelen minder effectief was op Apple-apparaten dan op Android”, licht Hulio toe. Facebook zou “vermeende mogelijkheden” van Pegasus willen inzetten om “gebruikers op Apple-apparaten te monitoren”. NSO is, naar eigen zeggen, niet ingegaan op dit verzoek.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief