Inzet locatiegegevens tegen corona alleen via wettelijke regeling

Het gebruik van mobiele locatiegegevens om het coronavirus te bestrijden, kan alleen als daar een wettelijke regeling voor komt. Dit heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) recentelijk op haar website gepubliceerd.

Meerdere landen gebruiken nu al locatiegegevens om bijvoorbeeld in kaart te brengen hoe het virus zich verspreidt, en op welke locaties veel mensen samenkomen. Voor telecombedrijven in Nederland is het alleen toegestaan om gegevens van klanten met de overheid te delen, als klanten hiervoor zelf toestemming hebben gegeven of als de data anoniem is.

Locatiegegevens zijn persoonsgegevens

“Het anoniem maken van dit soort gegevens kan niet, omdat dat nooit onomkeerbaar is. Wie weet waar iemand woont of werkt en die gegevens combineert met de ‘geanonimiseerde’ locatiegegevens van heel veel mensen, kan met die combinatie achterhalen wie bij welke locatiegegevens hoort”, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen. Volgens hem zijn locatiegegevens persoonsgegevens en die mogen niet zomaar worden gedeeld.

Spoedwet

De enige manier om deze data toch te gebruiken, is via een wettelijke regeling, zoals een spoedwet. “Het gebruik van locatiegegevens van burgers door de overheid is zeer ingrijpend. Zo’n maatregel moet in ieder geval duidelijk zijn, in verhouding staan tot het doel ervan en voldoende waarborgen bevatten. Daar zullen wij goed op letten, mocht er zo’n wetsvoorstel komen”, aldus Wolfsen.

Klik hier voor het bericht van de AP over dit onderwerp.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief