Fake coronatoegangsbewijzen voortaan te blokkeren

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid heeft de mogelijkheid om gekopieerde en vervalste QR-codes te blokkeren.

Dat kan vanwege een wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 waarin de inzet van coronatoegangsbewijzen staat beschreven.

CTB

Deze modificatie van de regeling volgt vanwege het aanbod van gekopieerde en vervalste QR-codes op internet. Met deze fake-codes kunnen personen toegang tot locaties krijgen waarvoor een coronatoegangsbewijs (CTB) nodig is. Dit is voornamelijk mogelijk met papieren coronabewijzen. De Jonge: “De QR-code van zo’n coronatoegangsbewijs is namelijk statisch, anders dan een QR-code die met de applicatie CoronaCheck wordt gegeneerd en elke minuut wordt ververst.”

De challenge

Voortaan kan de minister vervalste en gekopieerde QR-codes na onderzoek laten blokkeren. Elk coronatoegangsbewijs is uitgerust met een elektronische handtekening van De Jonge. Het bevat een willekeurig getal: de challenge. Als dit getal veranderd wordt, is de elektronische handtekening niet langer valide. De CoronaCheck Scanner-app geeft dan een melding dat het een ongeldig coronabewijs betreft.

Proof identifier

“Het herleiden van de proof identifier tot het coronatoegangsbewijs en vervolgens tot de persoon waarop het coronatoegangsbewijs betrekking heeft, is technisch niet mogelijk”, verklaart de demissionair minister van Volksgezondheid. “Fraude en misbruik vindt voornamelijk plaats met een CTB op papier. Omdat het CTB geen contactgegevens bevat, kunnen gedupeerden niet worden ge├»nformeerd over de blokkering van het CTB.”

Klik hier voor de brief van De Jonge aan de Tweede Kamer.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief