FBI: criminelen versturen USB-sticks met malware

De FBI heeft gewaarschuwd voor kwaadwillenden die malafide USB-sticks via de post rondsturen. Zodra de sticks zijn ingeplugd, installeren ze Griffon-malware op het betreffende apparaat.

Hoewel de gratis accessoire eruitziet als een USB-stick, functioneert deze als een USB-toetsenbord dat commando’s op het systeem kan uitvoeren.

FIN7-groep

“Recentelijk heeft de FIN7-groep, bekend voor het aanvallen van bedrijven via phishingmails, een nieuwe tactiek toegepast door USB-apparaten via de post te versturen. De verstuurde pakketjes bevatten soms voorwerpen zoals teddyberen of cadeaubonnen en zijn gericht aan medewerkers van de aangevallen bedrijven die in human resources, IT of het hoger management werken”, luidt de waarschuwing van de FBI.

Carbanak

FIN7 is ook bekend onder de naam Carbanak. De groep wordt ervan verdacht bij meer dan honderd banken wereldwijd ingebroken te hebben. Daarbij zou 1 miljard euro zijn buitgemaakt. Tevens zou FIN7 achter aanvallen zitten op meer dan honderd Amerikaanse bedrijven. De criminelen onderschepten daarbij miljoenen creditcardgegevens die ze vervolgens doorverkochten aan andere criminelen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief