Videoconferentie-app Zoom risico voor privacy

De hoofdaanklager van de staat New York laat onderzoek doen naar Zoom. Deze Amerikaanse app is sinds de uitbraak van de coronacrisis uitgegroeid tot de populairste app voor videoconferenties in de Verenigde Staten.

Ook scholen gebruiken de gratis app veelvuldig, maar dan om online les te geven. Families gebruiken Zoom om contact met elkaar te houden. De Amerikaanse justitie maakt zich volgens The New York Times echter zorgen over de privacyrisico’s voor de gebruikers.

Beveiligingslekken

De Amerikaanse justitie heeft het bedrijf een brief geschreven waarin zij vraagt welke nieuwe beveiligingsmaatregelen er zijn getroffen om bijvoorbeeld hackers op te sporen. The New York Times heeft een kopie van deze brief weten te bemachtigen. De procureur-generaal schrijft erin dat Zoom weliswaar wordt gezien als een zeer waardevol communicatieplatform, maar dat het bedrijf te langzaam is bij het opsporen van lekken in het beveiligingssysteem.

Zoom-bombing

Kwaadwillenden zou het gelukt zijn om het systeem achter Zoom te hacken. Hierdoor konden ze onder andere online lessen van scholen onderbreken. De FBI heeft hiervoor een waarschuwing afgegeven. Het verstoren van online vergaderingen heeft inmiddels de naam Zoom-bombing gekregen.

Gevoelige informatie

De procureur-generaal in New York zet vraagtekens bij het huidige beveiligingssysteem van Zoom. Hij vraagt zich af of het toegerust is op de enorme toename van het aantal gebruikers. Ook is hij bezorgd dat gevoelige informatie via het platform wordt uitgewisseld.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief