Politie verzendt notificatiebericht naar 20.000 e-mailadressen in phishingonderzoek

De politie heeft afgelopen vrijdag in een onderzoek naar phishing een bericht naar 20.000 e-mailadressen verzonden. De adressen werden aangetroffen in een bestand van een verdachte.

Behalve e-mailadressen bevatte het bestand namen, adresgegevens, telefoonnummers, geboortedatums, en IBAN-nummers.

Notificatiemail

“Uit ons onderzoek is niet gebleken dat er misbruik is gemaakt van uw gegevens. Ook zijn uw gegevens, voor zover wij hebben kunnen constateren, niet verder verspreid”, is te lezen in de notificatiemail die de politie aan de 20.000 mensen heeft gestuurd. Op welke wijze de verdachte in het bezit is gekomen van de gegevens, is niet bekend. Volgens de politie zijn deze mogelijk via phishing verzameld of het hacken van een website.

Wachtwoord wijzigen

Alhoewel het bestand geen wachtwoorden bevat, raadt de politie aan om het wachtwoord van het betreffende e-mailadres te wijzigen. Tevens wordt geadviseerd om voor elk account een ander wachtwoord te gebruiken. Nadere details verstrekt de notificatiemail aan de getroffenen niet. “Wij begrijpen dat dit bericht vragen kan oproepen. Doordat het onderzoek nog loopt, kunnen we hier verder niets over delen”, aldus de politie in de notificatiemail.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief