Financiële schade internetbankieren ruim verdubbeld

De financiële schade van phishing naar toegangscodes voor internetbankieren is met 126% gestegen. Cybercriminelen versturen steeds meer phishingmail waarbij de kwaliteit van de frauduleuze e-mails steeds beter wordt.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft dit deze week bekendgemaakt. NVB raadt gebruikers die willen internetbankieren aan, om zelf het adres van hun bank in de browser in te tikken.

Toegangscodes

“De schade door fraude met internetbankieren is meer dan verdubbeld, van 679.000 euro in de tweede helft van 2017 naar 1,56 miljoen euro in de eerste helft van 2018. Daarvan is 85% het gevolg van phishing naar toegangscodes voor internetbankieren, via e-mail, social media en telefoon. In 2011 leidde fraude met internetbankieren nog tot een schade van 35 miljoen euro,” schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op haar website.

Betaalvereniging Nederland

Banken laten fake-websites die in phishingmails worden gebruikt zo snel mogelijk blokkeren. Tevens monitoren ze het betalingsverkeer om verdachte transacties op te sporen. Via campagnes op internet, radio en TV werken banken aan de bewustwording van gebruikers. Meer adviezen over veilig internetbankieren zijn te vinden op de website www.veiligbankieren.nl van Betaalvereniging Nederland.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief