Franse overheid: Belastingfraude opsporen via social media

De Franse regering wil autoriteiten de bevoegdheid geven om social media te gebruiken bij de bestrijding van belastingfraude. Dat staat in een wetsvoorstel dat het Franse parlement behandelt.

In het voorstel wordt gesproken over een drie jaar durend experiment. Belastingdienst en douane krijgen in dit voorstel toestemming om op geautomatiseerde wijze internetplatformen te onderzoeken.

Geautomatiseerd

Volgens beleidsmakers is het nu onmogelijk om belastingfraude handmatig op te sporen via informatie van sociale netwerken. Derhalve zou de overheid op grootschalige, geautomatiseerde wijze informatie van socialmedianetwerken dienen te verzamelen en te verwerken. In het voorstel dat er nu ligt, zal geen gebruik worden gemaakt van gezichtsherkenningssystemen.

Privacy

Wegens privacy zal alle verzamelde informatie die niet voor een onderzoek te gebruiken is binnen 30 dagen worden vernietigd, en binnen een jaar wanneer er geen procedure volgt. “Als je zegt geen fiscale inwoner van Frankrijk te zijn, maar je blijft op Instagram afbeeldingen van Frankrijk plaatsen, is er mogelijk een probleem,” zegt de Franse minister van Financiën Gérald Darmanin tegenover Le Figaro.

Een commissie van het Franse parlement heeft het voorstel inmiddels goedgekeurd. De verwachting is dat het Franse lagerhuis er ook mee zal instemmen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief