Franse televisiezender TV5 op zwart door cyberaanval

De Franse televisiezender TV5 Monde ging afgelopen woensdagavond, 8 april, lange tijd op zwart door een cyberaanval. De hackers noemen zich aanhangers van terreurorganisatie IS.

De aanvallers kregen de controle over het televisienetwerk, de website en socialmedia-accounts van de omroep. Op de Facebookpagina plaatsten de hackers identiteitskaarten en cv’s van familieleden van Franse soldaten. Donderdagavond werden de uitzendingen pas volgens de programmering hervat.

“Ongekende aanval”
Op donderdag rond 2 uur ’s nachts kreeg de zender weer de controle over de sociale netwerkaccounts. Op donderdagochtend werden alleen eerder opgenomen programma’s uitgezonden. Donderdagmiddag waren de webpagina’s van TV5 weer normaal bereikbaar. Omroepdirecteur Yves Bigot noemde de cyberaanval een “ongekende aanval”. De systemen van TV5 zouden ernstig beschadigd zijn.

Kwetsbaar
Een aanval van deze omvang, zou volgens de directeur weken van voorbereiding vergen. Momenteel wordt onderzocht hoe de hackers binnen wisten te dringen. Bigot vertelde dat TV5 beschikt over “zeer krachtige en gecertificeerde firewalls”, zo meldde de Guardian. De Franse minister van Cultuur heeft een spoedberaad belegd met Franse mediabedrijven. Doel van het beraad is om te bepalen hoe kwetsbaar deze mediabedrijven zijn.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief