Fraudehelpdesk: 47 miljoen euro schade gemeld in 2021

In het afgelopen jaar is er voor 47 miljoen euro aan schade gemeld bij de Fraudehelpdesk. Dat is een toename van zes miljoen euro ten opzichte van 2020. De meeste meldingen hadden betrekking op fraude via online marktplaatsen en malafide webwinkels.

Op de tweede plaats komt identiteitsfraude. Vooral van WhatsAppfraude werd veel melding gedaan. Voorschotfraude, zoals datingfraude en fake leningen waarbij mensen gevraagd werd om geld voor te schieten, stond op de derde plaats.

Beleggingsfraude

Vooral het hoge schadebedrag door beleggingsfraude was opvalland. Het betrof ruim 19 miljoen euro. Dat is een stijging van 45 procent ten opzichte van 2020. Behalve beleggingsfraude veroorzaakten voorschotsfraude en identiteitsfraude veel schade. Recentelijk zag de Fraudehelpdesk een zeer forse toename aan meldingen over geautomatiseerde telefoontjes die van de politie of de Hoge Raad der Nederlanden afkomstig leken te zijn.

Alert blijven

“Over het algemeen geldt: een gezond wantrouwen is cruciaal, dus blijf alert bij klikken op links, gegevens verstrekken en betalingen doen. Onthoud dat iedereen zich via internet en telefoon kan voordoen als een ander persoon of bedrijf. Maak daarom nooit geld over op basis van een tekstbericht of telefoontje, maar zorg dat je zeker weet met wie je te maken hebt”, zo luidt het advies van de Fraudehelpdesk.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief