Telefoons Finse diplomaten besmet met spionagesoftware Pegasus

Meerdere Finse diplomaten zijn het slachtoffer geworden van Pegasus. De diplomaten hadden zelf niet in de gaten dat hun telefoons met de spionagesoftware was besmet. Het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit afgelopen vrijdag bekendgemaakt.

NSO Group

Het betrof vooral Finse diplomaten die hoofdzakelijk in het buitenland werken. De spionage via Pegasus is, volgens het ministerie, inmiddels beëindigd. Wie verantwoordelijk was voor de spionage is niet bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk welke informatie de daders hebben weten te bemachtigen. Hoewel de informatie geen belangrijke staatsgeheimen bevat, kan deze wel vertrouwelijk zijn. Nadere details, zoals om hoeveel diplomaten het gaat, zijn niet geopenbaard door het ministerie. NSO Group, de ontwikkelaar van de spionagesoftware, heeft nog niet gereageerd op het voorval.

Pegasus

Pegasus kan worden ingezet om toegang te krijgen tot telefoons. De malware besmet de toestellen, waarna bijna alles is in te zien. De software kan onder andere berichten kopiëren, foto’s bekijken en gesprekken opnemen. Met al deze informatie is het in principe mogelijk om na te gaan waar de gebruiker is geweest en met wie hij contact had. Pegasus wordt gebruikt om terroristen en criminelen op te sporen. Er zouden echter ook landen zijn die de spyware inzetten om activisten, journalisten en diplomaten in de gaten te houden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief