G7-landen: Rusland moet ransomware-criminelen bestrijden

De G7-landen hebben de Russische regering opgeroepen om criminelen die vanuit het land cybercrime plegen, aan te pakken. Vooral ransomware is een probleem.

De groep van zeven grote industrielanden gaf deze verklaring aan het einde van de G7-top, vorige week in Cornwall in het VK.

Rusland

In de verklaring schrijven de landen dat ze zullen samenwerken om de groeiende en gedeelde dreiging van ransomware aan te pakken. De zeven landen roepen alle staten op om ransomwarecriminelen die vanuit hun grenzen opereren, te identificeren, te verstoren en verantwoordelijk te houden voor hun daden. Iets verder in de verklaring wordt Rusland specifiek genoemd. Dit land maakt geen deel uit van de G7

Colonial Pipeline Company en vleesverwerker JBS

“Ransomware is een jarenlange, wereldwijde uitdaging en de dreiging blijft escaleren in zowel schaal als complexiteit”, aldus het Witte Huis. Als voorbeelden worden grote ransomware-aanvallen genoemd die zich de afgelopen weken voordeden: de aanval op de Colonial Pipeline Company en vleesverwerker JBS.

Gezamenlijke cyberverdediging

“De internationale gemeenschap, zowel overheden als bedrijven, moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat de vitale infrastructuur tegen deze dreiging bestand is, dat cyberaanvallen worden onderzocht en vervolgd, dat we onze gezamenlijke cyberverdediging versterken en dat landen criminele activiteiten die binnen hun grenzen plaatsvinden aanpakken”, stelt het Witte Huis.

Klik hier voor de volledige verklaring van de G7-landen hierover.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief