Geen inzage medische dossiers door zorgverzekeraars 

Zorgverzekeraars krijgen geen inzage in medische dossiers om zo fraude op te sporen. Omdat er geen meerderheid in de Eerste Kamer voor dit voorstel zou zijn, heeft minister Bruins het voorstel niet in stemming gebracht.

Tegenstanders van het wetsvoorstel vinden de noodzaak en proportionaliteit ervan niet onderbouwd. Vorig jaar bleek dat 82 procent van de fraude door zorgaanbieders of derden gepleegd was, zonder dat patiënten daarbij betrokken waren.

Medisch beroepsgeheim

Als zorgverzekeraars zonder toestemming inzage in medische dossiers krijgen, is dat volgens Privacy Barometer het einde van het medisch beroepsgeheim. De Privacy Barometer is een particulier initiatief dat zich inzet voor de privacy in Nederland. De Landelijke Huisartsen Vereniging LHV, de beroepsvereniging voor zorgverleners VvAA, Patiëntenfederatie Nederland, de Consumentenbond en experts van de Erasmus Universiteit vinden dat alleen met toestemming vooraf inzage in het medisch dossier mogelijk mag zijn.

Novelle

Er waren al veel vragen over het wetsvoorstel gesteld in de Eerste Kamer. Minister Bruins zal het voorstel waarschijnlijk gaan aanpassen. Ingewijden zouden tegen de NOS hebben gezegd dat de minister met een novelle zal komen: een nieuwe wet met aanpassingen en aanvullingen om aan de bezwaren van de Eerste Kamer tegemoet te komen.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief