Zzp’ers krijgen extra btw-identificatienummer

1,3 miljoen zzp’ers/eenmanszaken krijgen eind 2019 een extra btw-identificatienummer. Leveranciers van administratieve software zullen hun producten moeten aanpassen, zodat het nieuwe nummer verwerkt kan worden.

Het extra btw-identificatienummer is een tussenoplossing. Volgens staatssecretaris van Financiën Menno Snel gaat het langer duren om een nieuw btw-nummer in het hele systeem van de Belastingdienst door te voeren.

Schending AVG

Een nieuw btw-nummer is nodig, omdat in het huidige nummer van zzp’ers/eenmanszaken hun burgerservicenummer (BSN) is verwerkt. Zzp’ers zijn verplicht om hun btw-nummer op hun website en facturen te vermelden. Kwaadwillenden zouden hier misbruik van kunnen maken, onder andere via identiteitsfraude. Het verwerken van het BSN in het btw-nummer door de Belastingdienst is derhalve een schending van de privacywet AVG. Intern blijft de fiscus werken met het oude nummer en hetzelfde systeem. “We bouwen als het ware een schil eromheen, waarmee een nieuw nummer aan het oude wordt gekoppeld,” aldus een woordvoerder van de Belastingdienst.

Verdere beoordeling

De Belastingdienst heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geïnformeerd over de maatregelen die hij naar aanleiding van het verwerkingsverbod nog vóór 1 januari 2020 wil treffen. Voorzitter van de AP, Aleid Wolfsen, heeft als volgt gereageerd: “Op papier lijken deze maatregelen een oplossing te bieden voor het probleem dat het BSN van zelfstandigen breed wordt verspreid via het btw-identificatienummer. Maar we kunnen pas overgaan tot een verdere beoordeling wanneer de Belastingdienst de voorgestelde maatregelen ook daadwerkelijk heeft uitgevoerd.”

 

 

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief