Witte Huis: Techbedrijven hebben morele plicht AI veilig te houden

President Joe Biden en vicepresident Kamala Harris hebben onlangs een ontmoeting gehad met de directeuren van grote techbedrijven in het Witte Huis.

Krachtigste technologieën

Harris omschreef kunstmatige intelligentie als “een van de krachtigste technologieën van dit moment”. Die heeft “de potentie om de levens van mensen te verbeteren en een aantal van de grootste maatschappelijke problemen aan te pakken”. Techbedrijven hebben volgens haar en de president echter ook de morele plicht om ervoor te zorgen dat systemen voor artificiële intelligentie (AI) veilig zijn, aldus Harris.

Maatschappelijke rechten en privacy

AI-systemen zijn getraind om woorden op een logische manier achter elkaar te zetten; niet om de waarheid te vertellen. Toezichthouders en overheden maken zich daar zorgen over. Kunstmatige intelligentie kan ook inbreuk maken op maatschappelijke rechten en privacy. Ook bestaat er het risico dat het vertrouwen in de democratie wordt ondermijnd. “Overheden, bedrijven en andere maatschappelijke partijen moeten deze uitdagingen samen aanpakken”, aldus de vicepresident.

Godfather van AI

Eerder waarschuwde Geoffrey Hinton al dat ongecontroleerde AI-ontwikkeling een bedreiging voor de mensheid kan zijn. Hinton wordt gezien als de godfather van AI. Hij heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van AI-technologieën voor een nieuwe generatie chatbotten zoals ChatGPT. De 75-jarige Brits-Canadese computerwetenschapper heeft onlangs ontslag genomen bij Google, zodat hij zich hierover kan uitspreken. Hij heeft zich gevoegd bij de groeiende groep deskundigen die zorgen hebben over de risico’s van artificiële intelligentie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief