Hackers stelen 1 miljoen dollar van Amerikaans ziekenhuis

Hackers hebben meer dan 1 miljoen dollar gestolen van het Cascade Medical Center in Amerika. Op maandagochtend werden een drietal ongeautoriseerde transacties geconstateerd die al op vrijdag waren uitgevoerd. Via deze transacties werd ongeveer US$ 1.030.000 van de bankrekening van het ziekenhuis overgemaakt op 96 verschillende bankrekeningen elders in Amerika.

Door een aantal banken te benaderen is ongeveer US$ 133.000 van het geld teruggehaald. Voor het overige bedrag wordt ook getracht dit terug te halen. Het zal nog minimaal 30 dagen duren voordat duidelijk is hoeveel geld terug gevonden kan worden. ‘We zijn nu pro actief bezig met deze zaak.’ zegt David Griffiths van het lokale financiĆ«le kantoor dat de geldzaken behartigd. ‘We zijn in de hoogste staat van paraatheid en nemen extra voorzorgsmaatregelen’ aldus Griffiths.

Zogenaamde Automated Clearing House (ACH) accounts worden door zowel publieke als private klanten gebruikt om onder andere salarissen te betalen. Deze accounts worden alleen tijdens kantoordagen iedere 24 uur gecontroleerd. Hierdoor hebben de hackers waarschijnlijk het hele weekend gehad om het geld te stelen, wat dus maandagochtend is ontdekt. Het is nog niet duidelijk hoe de hackers te werk zijn gegaan. Er zijn al wel eerdere gevallen geweest waar met gebruik van malware kleinere bedragen zijn gestolen bij vergelijkbare ACH accounts.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief