Hof van Twente: twee jaar voor nieuwe ICT-infrastructuur wegens ransomware

Burgemeester Ellen Nauta van de gemeente Hof van Twente heeft recentelijk gezegd dat het opbouwen van een nieuwe ICT-infrastructuur nog zeker twee jaar zal duren. De Overijsselse gemeente werd eind vorig jaar het slachtoffer van een omvangrijke ransomware-aanval.

De normale dienstverlening van de gemeente is inmiddels hersteld. “Maar dat betekent nog niet dat we klaar zijn. We hebben een gevulde etalage, maar de winkel erachter is nog leeg”, licht Nauta toe. Veel taken vinden momenteel handmatig plaats, zoals de uitgifte van paspoorten.

Modern en veilig, state-of-the-art systeem

Vlak na de cyberaanval maakte de gemeente bekend dat de ICT-infrastructuur opnieuw moest worden opgebouwd. “Dat is niet gemakkelijk. Het duurt minstens een half jaar om de basisinfrastructuur op te bouwen en dan moet u daarna nog denken aan twee jaar om alles achter de schermen weer met de juiste informatie en data te vullen tot het niveau dat we voor 1 december gewend waren”, aldus de burgemeester. Zij voegt eraan toe dat Hof van Twente tegen die tijd de beschikking heeft over een “modern en veilig, state-of-the-art systeem”.

Losgeld

De data van burgers zijn volgens burgemeester Nauta veilig. “Vooralsnog is er geen aanwijzing dat er gegevens naar buiten zijn gegaan. Een aantal daartoe bevoegde instanties monitort achter de schermen continu de veiligheid van de gegevens van onze inwoners die te maken hebben met identiteit.” De gemeente heeft geen losgeld betaald. Nauta: “We vinden uit principe dat je geen zaken moet doen met criminele organisaties en we volgen daarin de lijn van de rijksoverheid.”

Klik hier voor de update van de burgemeester van Hof van Twente.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief