Privégegevens coronasystemen GGD illegaal verkocht

Miljoenen privégegevens van Nederlanders die in de coronasystemen van de GGD zijn opgeslagen, zijn illegaal verhandeld.

RTL Nieuws maakte dit afgelopen maandag bekend. De nieuwszender had hier zelf onderzoek naar gedaan. De politie heeft inmiddels twee personen aangehouden die worden verdacht van deze illegale datahandel.

Identiteitsfraude

De kwaadwillenden boden de woonadressen, telefoonnummers en burgerservicenummers aan op de chatdienst Telegram. De verkoopprijs bedroeg 30 tot 50 euro. Met deze gegevens is het mogelijk om identiteitsfraude te plegen. Andere accounts verkochten sets met privégegevens van vele tienduizenden Nederlanders. Omdat het relatief uniek is dat op zo’n omvangrijke schaal burgerservicenummers te koop zijn, vroegen de oplichters hier duizenden euro’s voor.

Medewerkers omgekocht

Criminelen zouden de privégegevens in handen hebben gekregen via GGD-medewerkers die ze hadden omgekocht. De GGD doet weliswaar steekproefgewijs onderzoek naar misbruik van data, maar had de dataverkoop daarbij niet gesignaleerd. “Het gaat om ongelofelijk grote hoeveelheden gegevens, maar als mensen tegen betaling bereid zijn om gericht op zoek te gaan naar gegevens en die door te spelen, nou ja, dat kan op zoveel manieren gebeuren dat je het niet altijd op het spoor komt,” aldus André Rouvoet, voorzitter GGD GHOR.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief