Interpol waarschuwt voor criminaliteit in metaverse

Interpol bereidt zich voor op nieuwe illegale praktijken wanneer het metaverse wordt uitgebracht. Metaverse of metaversum is het gehele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes.

Facebook

De internationale politieorganisatie verwijst daarbij naar de plannen van Mark Zuckerberg. De Facebook-oprichter wil zo’n virtuele wereld creëren waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten, gamen en sporten. Interpol wijst erop dat bestaande cybercriminaliteit als phishing in zo’n omgeving op grotere schaal kan plaatsvinden. Ook vreest de politieorganisatie dat er nieuwe vormen van criminaliteit zullen ontstaan.

Virtual reality en augmented reality

Phishing en oplichting kunnen anders werken, wanneer deze worden gecombineerd met virtual reality en augmented reality, meldt Madan Oberoi van Interpol aan persbureau Reuters. Virtual reality zou ook criminaliteit in de fysieke wereld gemakkelijker kunnen maken: “Als een terreurgroep een fysieke ruimte wil aanvallen, kan hij een virtuele ruimte gebruiken om te oefenen.”

Europol

Ook Europol heeft voor dit probleem gewaarschuwd. Terreurgroepen kunnen virtuele werelden gebruiken voor “propaganda, rekrutering en training”, aldus het samenwerkingsverband van Europese politiediensten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief