Quantumcomputer gevaar voor versleuteling

Quantumcomputers vormen een steeds groter gevaar voor hedendaagse encryptie. Daarmee zijn ze ook een bedreiging voor de veiligheid van de digitale infrastructuur. Deze waarschuwing is afkomstig van het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

“Het is lastig om te voorspellen wanneer deze dreiging zichzelf zal manifesteren. De bestaande quantumcomputers vormen nog geen dreiging voor de cryptografische processen die we tegenwoordig gebruiken, maar technologische ontwikkelingen kunnen zich op elk moment voordoen”, stelt de Duitse overheidsinstantie.

Postquantumcryptografie

Het BSI vindt dat er onderzoek gedaan moet worden naar quantumbestendige alternatieven van de huidige encryptieprocessen. “Postquantumcryptografie zal op de lange termijn de standaard worden. Afhankelijk van de toepassing moet er vroegtijdig een risicoanalyse worden gemaakt en bijgehouden om te bepalen wanneer de overstap naar quantumbestendige procedures moet plaatsvinden”, aldus het BSI.

Aanbevelingen

Dit security-issue speelt vooral bij informatie die voor langere periodes beschermd dient te worden. Het risico bestaat dat cybercriminelen geëncrypte informatie verzamelen die ze uiteindelijk met een quantumcomputer kunnen ontsleutelen. Het BSI heeft een document uitgebracht met verschillende aanbevelingen voor het migreren naar “post-quanten-kryptografie”.

Klik hier voor het document van het BSI met aanbevelingen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief