Kamervragen over surveillancesoftware bij tentamens

In het parlement is minister Van Engelshoven van Onderwijs ondervraagd over surveillancesoftware. Aanleiding voor de Kamervragen was een artikel in het Leids universitair weekblad Mare over een proef van de Universiteit Leiden.

Tijdens deze proef werd software ingezet om studenten te monitoren, wanneer ze thuis een tentamen maakten. Het Erasmus University College maakte al langer gebruik van dergelijke software.

Identificatie via studentenkaart

Het betreft software zoals ProctorExam en Proctorio die onder meer toegang geven tot webcam en microfoon, identiteit, clipboard, muislocatie, browser, scherm, hoofd-, oog- en mondbewegingen, bezochte websites en openstaande applicaties. Voorafgaand aan het proefexamen dient de student zich te identificeren via zijn studentenkaart.

ProctorExam

Het is momenteel nog niet duidelijk of de Universiteit Leiden gebruik gaat maken van dergelijke software. “Alleen de examencommissie en ProctorExam mogen naar de opgenomen beelden kijken, waarna ze worden vernietigd”, aldus het Erasmus University College.

Afwijkend gedrag

ProctorExam verzendt gegevens van studenten die tijdens het maken van het tentamen “afwijkend gedrag” vertonen naar de examencommissie. Voorbeelden van dit gedrag zijn het openen van websites of het staren naar een andere plek dan het beeldscherm.

De minister van Onderwijs heeft drie weken de tijd om Kamervragen te beantwoorden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief