VS klaagt Chinees duo aan wegens omvangrijke cyberspionage

De Verenigde Staten hebben twee Chinezen mannen in staat van beschuldiging gesteld wegens cyberspionage. Het duo zou jarenlang, grootschalig computernetwerken van Westerse bedrijven en overheidsdiensten hebben gehackt.

Het zou gaan om cyberspionage in minstens twaalf landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Dit land heeft zich, net als Canada, Nieuw-Zeeland en Australiƫ, aangesloten bij de Amerikaanse kritiek. Het is voor het eerst dat de Britten China hierover publiekelijk bekritiseren.

Hackersgroep APT10

De twee Chinese hackers, Zhu Hua en Zhang Shilong, zouden samenwerken met de Chinese overheid. Tevens zouden ze aangesloten zijn bij de hackersgroep Advanced Persistent Threat (APT)10. Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelt dat de hackers sinds 2006 actief zijn en vooral informatie van biotechnologie- en telecommunicatiebedrijven wilden bemachtigen. Tevens zouden ze computers van de Amerikaanse marine hebben gehackt en daarbij de persoonlijke gegevens van meer dan 100.000 medewerkers hebben buitgemaakt.

Managed service providers

“Het doel van China, simpel gezegd, is het verdringen van de VS als supermacht. En om dat te bewerkstelligen gebruiken ze illegale methoden,” aldus FBI-directeur Wray. Het hackersduo viel onder andere managed service providers (MSP) aan om informatie te stelen. Wanneer ze zich eenmaal toegang tot de netwerken van hun doelwitten hadden verschaft, infecteerden ze deze met malware. Volgens het Amerikaanse openbaar ministerie heeft APT10 honderden gigabytes aan gevoelige data buitgemaakt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief