Macron: nalatigheid oorzaak meeste cyberaanvallen

De meeste cyberaanvallen zijn te wijten aan nalatigheid van gebruikers. Het bewustzijn zal dan ook vergroot moeten worden. Dit heeft de Franse president Emmanuel Macron onlangs via Twitter gecommuniceerd.

Verder maakte hij bekend dat Frankrijk 1 miljard euro in cybersecurity gaat investeren. Aanleiding voor de aankondiging van de plannen zijn recente ransomware-aanvallen op Franse ziekenhuizen. Veel systemen werden toen geïnfecteerd en versleuteld.

Kennis over cybersecurity

“We moeten het bewustzijn vergroten: je hoeft geen expert te zijn om de meeste cyberaanvallen af te slaan. Ze worden vaak veroorzaakt door nalatigheid: een te eenvoudig wachtwoord, een dubieus bestand, een twijfelachtig verzoek via e-mail. Wees alert!”, aldus de Franse president. Hij wil de kennis over cybersecurity vergroten. Ook wil hij dat het aantal banen in deze sector in 2025 is verdubbeld.

Cybercampus

Van de investering van 1 miljard euro gaat vijfhonderd miljoen euro naar onderzoek en de ontwikkeling van “soevereine technologie├źn”. Er zal bijvoorbeeld een speciale “cybercampus” worden geopend. Macron vindt het ook nodig dat publieke en private organisaties meer werk maken van hun cybersecurity. Het gaat dan vooral om ziekenhuizen en lokale autoriteiten. Het Franse nationale bureau voor beveiliging van informatiesystemen (ANSSI) zal daartoe meer middelen krijgen.

Klik hier voor het bericht op Twitter van Macron.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief