Madison County betaalt 28.000 dollar losgeld aan internetcriminelen

Het Amerikaanse Madison County in de staat Iowa is afgelopen weekend geïnfecteerd geraakt met ransomware. In totaal werden 75 servers en 600 computers besmet. Op advies van de verzekering heeft de county het losgeld betaald aan de criminelen om weer toegang te krijgen tot de versleutelde bestanden.

Het zou gaan om 28.000 dollar. Als gevolg van de aanval moest het personeel zelfs tijdelijk pen en papier gebruiken, zo is te lezen op de site van WTHR.

Decryptiesleutels
Commissaris John Richwine wilde niet bekendmaken hoeveel losgeld is betaald, maar niet nader bekende bronnen hebben de Herald Bulletin laten weten dat het om 28.000 dollar gaat. Het countybestuur heeft na betaling van het losgeld de decryptiesleutels gekregen waarmee de gegijzelde bestanden weer toegankelijk gemaakt konden worden.

Meer IT-budget
Behalve losgeld maakte Madison County nog meer kosten: 17.500 dollar voor het IT-bedrijf dat hen ondersteunde bij het oplossen van de problemen rondom de infectie. De IT-afdeling van Madison County greep dit incident aan om te vragen om een groter budget. IT-directeur Lisa Cannon verwoordde het als volgt: “We hebben mensen en geld nodig. We kunnen de IT-afdeling niet voor een habbekrats draaiend houden.” De politie is een onderzoek gestart naar de aanval met ransomware.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief