Malware vermomt zich als SEO-optimalisator

In plaats van een hogere positie in de ranglijsten van zoekmachines te krijgen, bewerkstelligde een middel voor Search Engine Optimalisation (SEO) juist het omgekeerde. De positie in de resultaten van zoekmachines daalde juist.

De oorzaak? De SEO-optimalisator bleek in werkelijkheid venijnige malware te zijn. Het Amerikaanse IT-bedrijf Akamai kwam de malware in het derde kwartaal van 2015 op het spoor. Na uitvoerig onderzoek heeft het bedrijf dit nieuws onlangs naar buiten gebracht.

Threat Research
De Threat Research-afdeling van Akamai deed twee weken lang onderzoek naar bijna 4.000 websites. De researchers isoleerden 348 unieke IP-adressen waarop onregelmatigheden ontdekt waren. De malware bestaat uit malafide code die met behulp van SQL-injecties websites aanvalt en er HTML-links in verbergt. Hierdoor werden zoekmachinerobots gesaboteerd, wat zich uitte in een lagere ranking in de zoekmachineresultaten.

SQL-injectie
SQL (Structured Query Language) is een gestandaardiseerde taal voor taken als het bevragen en het aanpassen van gegevens in een relationele database. Een SQL-injectie is een kwetsbaarheid van computerapplicaties, met name webapplicaties. Applicaties die informatie in een database bewaren, benutten vaak SQL voor de communicatie met de database. Als input van gebruikers op onvoldoende gecontroleerde manier in een SQL-statement wordt verwerkt, dan kan een SQL-injectie plaatsvinden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief