Manifest voor digitale overheid: tijdens en na corona

Meer regulering van de digitale infrastructuur, meer aandacht voor privacy en security en het vergroten van de digitale vaardigheden van Nederlanders. Dat alles tezamen moet ervoor zorgen dat de digitale overheid en samenleving beter zijn voorbereid in het geval van een volgende crisis.

Dat schrijven het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een nieuw manifest voor de digitale overheid tijdens en na corona.

Sprong in digitalisering

“Door de coronamaatregelen van het kabinet heeft digitalisering noodgedwongen een sprong gemaakt. Dat raakt iedereen en alle aspecten van het leven; werken, leren, zorg, winkelen, zaken met de overheid regelen. Kansen en risico’s van de digitale samenleving worden uitvergroot en vragen alertheid en slagkracht van het openbaar bestuur/de digitale overheid”, stelt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken.

Post-(coronatijdperk)

De staatssecretaris wil met het manifest perspectief bieden voor de digitale overheid. Zowel in het coronatijdperk als post-coronatijdperk. De vijf hoofdonderwerpen daarbij zijn: digitale inclusie, digitale dienstverlening, veiligheid van digitale infrastructuur, gebruik van data en privacy en digitaal werkgeverschap.

Digitale identificatie

Het manifest behandelt ook de persoonlijke dienstverlening aan burgers en de koppeling van data tussen overheidsinstanties. “Tijdens een crisis als corona zou betrouwbare digitale identificatie in de vorm van een digitaal identificatiemiddel de digitale dienstverlening persoonlijker kunnen maken. En je voorkomt dat er steeds opnieuw gegevens gedeeld moeten worden, omdat het identificatiemiddel die al bevat. Privacy blijft daarbij altijd een belangrijk aandachtspunt.”

Klik hier voor het manifest Dichterbij door digitalisering: Een manifest voor de Digitale Overheid in het (post) corona tijdperk.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief