Massaclaim tegen Oracle wegens “wereldwijde surveillancemachine”

In de Verenigde Staten is Oracle aangeklaagd voor het in realtime volgen van honderden miljoenen mensen en het voorgoed vastleggen van hun persoonlijke informatie. Het bedrijf zou een wereldwijd netwerk hebben opgezet.

Irish Council for Civil Liberties

Het gaat om een massaclaim. Een van de mensen achter de rechtszaak is Johnny Ryan van het Irish Council for Civil Liberties (ICCL). Volgens hem verkoopt Oracle de persoonlijke informatie aan derde partijen: “Oracle heeft de privacy van miljarden mensen over de hele wereld geschonden. Dit is een Fortune 500-bedrijf op een gevaarlijke missie om te volgen waar iedereen in de wereld heengaat, en wat ze doen. We voeren deze actie om de surveillancemachine van Oracle te stoppen.”

Trackingplatforms

Via trackingplatforms zoals BlueKai, Datalogix, AddThis en OnRamp zou Oracle dossiers hebben over vijf miljard mensen. CEO van het bedrijf, Larry Ellison, zei dit tijdens de keynote van Oracle Openworld in 2016. Met cookies, trackingpixels, JavaScript, data van derde partijen en andere manieren heeft het bedrijf heel veel gegevens in handen. Het gaat om namen, adresgegevens, e-mailadressen, online en offline aankopen, fysieke verplaatsingen, inkomen, interesses en politieke opvattingen en online activiteiten.

Electronic Communications Privacy Act

Een andere deel van de aanklacht luidt dat Oracle via de eigen Data Marketplace wereldwijd handelt in dossiers over personen. Dit zou in strijd zijn met onder meer de Amerikaanse Electronic Communications Privacy Act en de grondwet en privacywetgeving van de staat Californië.

Klik hier voor de aanklacht.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief